My Beat

Svag täckning

Uppdaterad

Det finns olika saker man kan göra åt svag mobiltäckning, beroende på varför problemet uppstår 

Täckning är den signalstyrka som krävs för att kunna ringa, smsa och surfa med mobiltelefonen. Täckningen på en plats kan vara olika bra för olika tjänster och påverkar också surfhastigheten. Det krävs vanligtvis större signalstyrka att surfa på internet än att ringa telefonsamtal.

Vad kan jag göra åt svag täckning inomhus?


1. Kontrollera täckningen på olika platser i lägenheten

Täckningen kan vara olika bra på olika platser i ditt hem. Testa att gå runt med telefonen och se om du kan få en bättre signal, till exempel närmare routern, vid ett fönster eller på balkongen. Ibland kan det hjälpa att bara vrida på telefonen så att den inbyggda antennen riktas åt ett annat håll.

2. Använd handsfree när du pratar i telefon

Även din egen kropp kan störa täckningen. Prova att använda headset eller Bluetooth och lägg ifrån dig telefonen, så att varken huvudet eller handen hindrar mobilsignalen.

3. Använd wifi till surf och internetsamtal

Om du har en router med wifi hemma är det ofta lättare att få täckning via det nätet än via 3G eller 4G när du befinner dig inomhus. Med wifi kan du komma åt internet för att surfa och använda samtalsappar som till exempel Facetime eller Skype.

Däremot förbättras inte täckningen för vanliga telefonsamtal eller sms med hjälp av wifi. För att kunna ringa behöver du då aktivera en särskild tjänst för wifi-samtal om din telefon har stöd för det.


Tips! Tänk på att ställa routern där mobilsignalen är bäst, till exempel vid ett fönster och där så få väggar som möjligt hindrar signalen.


4. Skaffa en antenn som förstärker mobilsignalen

Ibland är täckningen svag på grund av saker i omgivningen som du inte kan kontrollera, till exempel att väggarna inte släpper igenom mobilsignalen. Då kan du lösa problemet genom att skaffa en extern antenn som förstärker mobilsignalen utifrån och därmed ger bättre täckning inomhus.

En bordsantenn tar liten plats och kan placeras där signalen är som bäst. En riktantenn monterar du på utsidan av huset, riktad mot en basstation som skickar ut mobilsignaler. Innan du skaffar en riktantenn bör du kontakta din operatör och fråga om råd.

Det kan också gå att få starkare mobilsignal genom att göra en egen, provisorisk antenn av aluminiumfolie och metallföremål, till exempel kastrull eller en sil, som du lägger mobiltelefonen på.


5. Sök tillstånd för en repeater

En repeater är en förstärkare som skickar vidare signalerna från routern till ställen i hemmet där du har sämre täckning. 

Du måste ha ett tillstånd från din operatör innan du får använda repeater. Anledningen är att den kan störa mobilnätet, och det finns en risk att mobilnätet kan slås ut om repeatern är felinstallerad. 

warning Created with Sketch.